realisatie

In de periode van maart tot en met mei 2017 is er door vele vrijwilligers hard gewerkt om diverse werkzamheden uit te voeren.

Zo is er eerst door de gemeente Molenwaard een deel van de bestrating weggehaald, waarna er grond kon worden ontgraven voor de fundering die onder het monument moest worden aangelegd. Vervolgens konden er vijf funderingspalen in de grond worden gebracht. Hierop is een betonnen plaat gestort, inclusief de benodigde wapening. Bovenop deze plaat is een betonnen poertje gemaakt, waarop later de propeller met een zuil is geplaatst.

Nadat het gehele betonwerk gereed was en de grond was aangevuld, kon het monument worden geplaatst op de fundering. Met boorankers die zijn ingelijmd kon de motorbak worden vastgezet. In de poer waren de ankers voor de propellerzuil al ingestort, zodat de zuil hierop kon worden geplaatst. De motorbak werd voorzien van het opgegraven motorblok en dichtgemaakt met glaspanelen.

Hierna kon rondom het monument de bestrating en beplanting worden aangelegd.

Deze voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd door diverse bedrijven uit de twee dorpen of net daarbuiten. Zij hebben zich belangenloos ingezet om tot het gerealiseerde eindresultaat te komen. De bedrijven die hebben meegeholpen in deze voorbereidende fase zijn:

Loonbedrijf Jan de Ruiter – grondwerk

Daniel Blokland – heiwerk en ‘koppen snellen’

Aannemingsbedrijf Peter de Zeeuw – betonwerk en bekisting

Bouwbedrijf Wim de Bruijn – wapening

Transportbedrijf van Wijgerden – diverse transporten

EP van Houwelingen – elektrakabel en grondspots

Hoveniersbedrijf Kees Jan Kok – bestrating en groenvoorziening


Het motorblok en de propeller zijn in de periode tussen oktober 2016 en maart 2017 helemaal schoongemaakt en opgeknapt door Jaap van Renswoude. Met zijn passie voor motoren heeft hij van het gebroken motorblok weer één geheel gemaakt en ervoor gezorgd dat alles er weer super uitziet. Ook heeft hij de propeller opgeknapt en toonbaar gemaakt. Een hele inspanning, waar veel vrije uren in zijn gaan zitten. Wij als bestuur zijn Jaap hier erg dankbaar voor!


Het monument, wat is gemaakt van cortenstaal (weervast staal met een verroest uiterlijk), is gemaakt bij Buyk Constructies B.V. uit Hardinxveld. Al in 2016 zijn hiervoor contacten gelegd en afspraken gemaakt, waarna we in samenspraak de werkvoorbereiding en uitwerking hebben opgepakt. Ook tijdens de daadwerkelijke productie bij Buyk zijn veel zaken in nauwe samenspraak afgestemd en hebben we meermaals in de hal van Buyk Constructies in Hardinxveld-Giessendam zaken in het werk bekeken en beoordeeld, uitgeprobeerd en besloten . Deze unieke samenwerking, die tot ieders tevredenheid is verlopen, heeft een schitterend eindresultaat opgeleverd.


Een week voor de onthulling is het cortenstalen monument op zijn plaats gezet door de firma Buyk. Nadat de stalen onderdelen op de goede plek stonden, werd het motorblok in het monument geplaatst en werd de propeller aan de zuil bevestigd en in de juiste stand gezet. Daarna kon de motorbak worden voorzien van glazen ruiten en worden afgewerkt. Na een dag hard werken was het monument gereed en konden rondom het monument de laatste puntjes op de i worden gezet.