Documentaire

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan een documentaire over de historie van Lancaster ND559. Deze documentaire heeft als werktitel “Lancaster in de polder” meegekregen en vertelt het verhaal over de laatste vlucht van onze Engelse bommenwerper. Wie zaten er in het toestel? Wat is er precies gebeurd? Wat is er vandaag de dag nog terug te vinden van dit verhaal? Dit zijn een aantal vragen waarop we antwoord hopen te krijgen door actief op zoek te gaan naar ooggetuigen en overgebleven brokstukken. Ook hebben we familieleden weten te traceren van de zeven piloten.

Onze resultaten van deze zoektocht is tezamen gebracht in een uniek en historisch verhaal, wat op dvd is uitgebracht. Ook is er een Engelse uitgave verkirjgbaar.

Waarom deze dvd? Is een monument niet voldoende?

Natuurlijk hebben we sinds mei 2017 een schitterend monument in Brandwijk staan, wat een deel van het verhaal vertelt en zorgt voor een fysieke verbinding met het verleden. We willen echter meer van de mensen achter het verhaal laten zien en de historie ”vangen” en bewaren voor de toekomst. Wij vinden het de moeite waard om dit verhaal te bewaren en gebruiken daarvoor het medium film. Een film brengt het verhaal nog dichterbij en kan dingen via een andere invalshoek laten zien.